Samen meer mensen, ouderen en kwetsbare doelgroepen,
goed thuis laten wonen
Het sociaal domein is aan verandering onderhevig en dit raakt ons in ons dagelijks werk. De scheiding van woning en zorg heeft grote impact. Het aantal zelfstandig wonende senioren onder onze huurders neemt fors toe. Dit heeft gevolgen voor ons vastgoed en onze dienstverlening.
Tegelijkertijd zien we naast de toenemende individualisering een tegengestelde beweging waarin bewoners in wijken en dorpen meer hun krachten bundelen om in gezamenlijkheid een antwoord te formuleren op de vraagstukken van deze tijd.
Verbeterdoelen:
- Er is meer begrip voor kwetsbare doelgroepen in de wijk.
- Oudere huurders kunnen langer zelfstandig blijven wonen in onze woningen.
- We spelen beter in op de vraag naar woningen voor kwetsbare doelgroepen.
- We benutten onze brugfunctie tussen bewoners onderling en maatschappelijke organisaties beter.
- We stellen ons (nog) meer dienstverlenend op wanneer iemand extra ondersteuning kan gebruiken.
Meer plezier, lef, kennis en kunde
om te blijven verbeteren en vernieuwen
We merken dat vraagstukken complexer worden. Dat een oplossing niet direct voor handen en in regels en afspraken te vatten is. Dat we in onzekere, nog niet bewezen concepten stappen. En dat we het niet meer alleen kunnen, we hebben onze samenwerkingspartners nodig.
Externe ontwikkelingen, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid, Wonen, Welzijn & Zorg, technologie, veranderende woonwensen en wetgeving vragen in onze organisatie om andere werkwijzen en een organisatie-inrichting en cultuur die daarbij past.
Voor ons is dat een lerende organisatie. We hebben beweging en lef nodig om vooruit te komen. Daarvoor moeten we blijven innoveren, ontwikkelen, leren, zoeken en proberen.
Verbeterdoelen:
- We zijn beter in staat om goede ideeën op positieve wijze tot uitvoering te brengen.
- We geven en nemen meer ruimte om te experimenteren.
- We spelen adequater en meer integraal in op ontwikkelingen.
- We inspireren en benutten ons netwerk om samen met ons te vernieuwen.
Een thuis voor onze huurders. Nu én in de toekomst
Stel je voor dat wij echt het verschil kunnen maken…
Wij willen een thuis voor onze huurders. Nu én in de toekomst. Dit staat centraal in onze visie op duurzaamheid. In vier thema’s beschrijven we waar we willen staan in 2050 en wat onze ambities zijn. De filosofie en spelregels van The Natural Step vormen hierin de rode draad.
Onze thema’s
- Materiaal en afval
- Reizen
- Energie
- Natuur en biodiversiteit
We maakten de visie op basis van onze strategische koers en de waardevolle bijdragen van onze huurders, stakeholders en medewerkers. In ons duurzaamheidsprogramma hebben we onze visie voor de lange termijn uitgewerkt in doelstellingen voor de eerstkomende jaren. Ondertussen experimenteren we volop. Zo ontwikkelen we 20 circulaire woningen in Kloosterakker in Assen samen met partners binnen het samenwerkingsverband Plan Circulair (Plan C).
Onze ambities voor 2050
We verkleinen onze ecologische voetafdruk door met al onze activiteiten niet meer CO2 en andere schadelijke stoffen uit te stoten dan de aarde kan verwerken. Daarnaast dagen we onze huurders en samenwerkingspartners uit om dit ook te doen. Samen leveren we een bijdrage aan het herstel van de aarde.
Dit willen we in 2050 bereiken en voortzetten
- Wij werken volledig circulair. De materialen die we gebruiken dragen bij aan de gezondheid en het welzijn van mensen en zijn in balans met de natuur.
- We bewegen ons 100% schoon naar, van én tijdens ons werk. Dat geldt ook voor leveranciers.
- Onze huizen, gebouwen, buurten en wijken wekken meer natuurlijke en duurzame energie op dan ze zelf gebruiken.
- We hebben door vergroening de natuur geïntegreerd in onze huizen, gebouwen, buurten en wijken. Een gezond binnenklimaat en een grote variatie aan planten en dieren maakt het wonen aangenaam en gezond.
We hebben onze huurders, samenwerkingspartners, leveranciers en collega’s nodig om de ambities waar te maken. Daarom onderzoeken we waar we kunnen samenwerken.